Etapa I (2016)

Scopul proiectului este de a proiecta si obtine hidrogeluri colagenice ce contin nanoparticule anorganice metalice si oxidice cu proprietati antimicrobiene ce favorizeaza vindecarea ranilor, activitate particularizată prin dezvoltarea unei tehnologii simple si rapide de obtinere intr-un singur pas pentru hidrogelurile cu nanoparticule de Ag şi respectiv in doua etape pentru probele cu ZnO.
Beneficiile aduse de proiect sunt legate de posibilitatea de a dezvolta si de a introduce pe piață hidrogeluri (multi)functionale avansate, pe baza de colagen si nanoparticule anorganice cu efect antimicrobian, care sa faciliteze vindecarea plagilor cutanate acute si cronice. Utilizarea hidrogelurilor cu colagen este considerata in prezent una dintre strategiile cele mai eficiente in tratamentul plagilor cutanate acute si cronice, acestea avand avantajul ca favorizeaza vindecare ranilor prin mentinerea unor parametri optimi de umiditate si aerare. De asemenea, nanoparticulele anorganice metalice si oxidice prezinta numeroase aplicatii in domeniul biomedical si industria farmaceutica. De noile produse ar putea sa beneficieze persoane varstnice, paraplezici sau cu diferite alte afecţiuni care presupun imobilitate, boli cronice, dar si persoane active cu diferite răni cronice, arsuri, afecţiuni chimice ale pielii, traume de suprafaţă sau profunde, traume mecanice, etc. care vor necesita utilizarea hidrogelurilor cu colagen pentru vindecare.
In cadrul acestei etape, s-a urmarit realizarea urmatoarelor obiective:
– Obtinerea colagenului de tip 1 folosit pentru obtinerea de hidrogeluri
– Optimizarea metodei de sinteza a hidrogelurilor (multi)functionale pe baza de colagen si nanoparticule de Ag, ZnO si SiO2@ZnO
– Documentare, planificare si management al proiectului
– Dezvoltarea unui site web al proiectului
Raport stiintific etapa 1

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *